“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat bepaalt de alimentatie hoogte?

  • Jullie mogen samen afspraken maken over hoogte van de alimentatie.
  • Laat jullie afspraken altijd bekrachtigen!
  • Heb je vragen? Onze medewerkers helpen je graag verder.
9,6
Klanten vertellen

1036 beoordelingen

Lees voor

Alimentatiehoogte zelf vaststellen

Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen, dan mogen jullie zelf afspraken maken over de hoogte van alimentatie. Deze afspraken kunnen jullie samen op papier zetten. Echt rechtsgeldig zijn deze afspraken echter pas als de rechter ze heeft bekrachtigd. Vanaf dat moment kun je gaan vorderen op het moment dat de ex de alimentatie niet betaalt. Zijn jullie getrouwd, dan worden de afspraken opgenomen in een echtscheidingsconvenant. Dit wordt sowieso bekrachtigd door de rechter. Zijn jullie niet getrouwd, dan is het bekrachtigen van de afspraken niet verplicht, maar zeker wel verstandig. Zorg er in ieder geval voor dat jullie de afspraken op papier zetten. Met mondelinge afspraken kun je helemaal niets.

Alimentatiehoogte vaststellen door een rechter

Lukt het jullie niet om samen tot afspraken te komen? Dan zal een rechter uiteindelijk de hoogte van de partner- en kinderalimentatie bepalen. Hiervoor hanteert een rechter verschillende criteria. Zo wordt er bij het vaststellen van de kinderalimentatie niet alleen naar de inkomens en de draagkracht gekeken. Ook het kindgebonden budget en de omgangsregeling spelen een rol. Bij partneralimentatie speelt de verdiencapaciteit van de ontvangen ook een rol in het vaststellen van het bedrag.

Hoogte kinderalimentatie

De rechter stelt de hoogte van de kinderalimentatie vast in vier stappen:

  • 1: Het gezinsinkomen wordt vastgesteld.
  • 2: De behoefte van het kind wordt bepaald.
  • 3: De draagkracht van beide ouders wordt berekend.
  • 4: Tot slot wordt er gekeken naar de omgangsregeling en de hoogte van het kindgebonden budget.
Let op:
Eind 2015 is er het nodige veranderd in de manier waarop de alimentatie wordt berekend. Zo speelt vanaf dat moment het kindgebonden budget een belangrijke rol in de berekening. Hierdoor en door het wegvallen van de buitengewone lastenaftrek is in veel gevallen een verlaging van de kinderalimentatie mogelijk. 

Wij hebben de veelgestelde vragen over de alimentatie veranderingen voor je op rij gezet. Staat jouw vraag er niet bij of wil je weten of er in jouw situatie een herziening mogelijk is? Neem dan gerust even vrijblijvend contact op. Onze juridische adviseurs zijn bereikbaar op 0900-2456000 (40 cent p/m) of laat uw gegevens achter op het contactformulier.

Hoogte partneralimentatie

Bij het vaststellen van de partneralimentatie wordt er door de rechter gekeken naar de volgende punten:

  • Behoefte: welk bedrag is er nodig om de levensstandaard van het huwelijk voort te zetten.
  • Verdiencapaciteit: welke mogelijkheden zijn er om een eigen inkomen te verdienen.
  • Draagkracht: hoeveel alimentatie kan er qua draagkracht betaald worden.

Herberekening alimentatie

Als het bedrag eenmaal is vastgesteld, betekent dat nog niet dat het bedrag altijd hetzelfde zal blijven. Zijn er veranderingen in de draagkracht aan één van beide kanten, dan is dat een goede reden om de alimentatie opnieuw te laten berekenen. Hierdoor kan er een verhoging of een verlaging van de alimentatie plaatsvinden.

Tip:
In de loop der jaren kan er veel veranderen. Is jouw situatie gewijzigd, dan kan dit ervoor zorgen dat er ook een verandering van de alimentatie mogelijk is. Wil jij weten of er in jouw geval een wijziging mogelijk is? Leg jouw situatie voor aan onze medewerkers. Zij geven je vrijblijvend advies waar je mee verder kan.

Alimentatie verzekeren

Degene die de partner- of kinderalimentatie betaalt heet de alimentatieplichtige. Komt deze te overlijden, dan stopt de alimentatie. Dit kan op financieel vlak nogal wat gevolgen hebben. Het is mogelijk om je hiertegen te verzekeren. Een alimentatieverzekering verzekert je van alimentatie bij overlijden van de alimentatieplichtige.

Behoefte aan juridisch advies? Neem dan vrijblijvend contact op.

Meer informatie