Er kan altijd iets veranderen in jouw situatie of in die van de ex. Ontslag is een van de belangrijke factoren die voor grote veranderingen kan zorgen. Betaal je alimentatie en word je ontslagen, dan kan dit ervoor zorgen dat je de alimentatie niet meer kunt betalen. Je hebt dan een goede reden om een alimentatieverlaging aan te vragen bij de rechter. Ontvang je alimentatie en word je ontslagen, dan is er soms een verhoging mogelijk.

Goed overleg na ontslag

Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen en heeft de ex begrip voor de situatie? Dan kunnen jullie proberen om in goed overleg tot een nieuwe afspraak te komen. Dit is de goedkoopste en gemakkelijkste oplossing. Helaas blijkt het vaak lastig om samen tot een goed bedrag te komen. Wil je er wel samen uitkomen, maar wil je allebei wel zeker weten dat jullie het juiste bedrag afspreken? Dan kunnen wij wellicht een herberekening voor jullie maken.

Naar de rechter

Lukt het niet om samen tot nieuwe afspraken te komen en lijkt het erop dat je niet snel weer aan het werk kan? Of kun je wel vlot een andere baan vinden, maar is het inkomen een stuk lager? Dan kun je een advocaat in de arm nemen om de rechter om verlaging te vragen. De rechter zal jouw situatie goed onder de loep nemen. Daarbij zijn een aantal zaken erg belangrijk.

Geen verwijtbaar gedrag

Bij ontslag kijkt een rechter kritisch of jou niets te verwijten valt. Het ontslag mag dus niet je eigen schuld zijn. Ontslag nemen of expres de kantjes eraf lopen om ontslagen te worden heeft dus geen zin. Ook als je op staande voet ontslagen wordt zal de rechter de alimentatieverlaging niet toestaan. Is het je eigen schuld dat je wordt ontslagen, dan heb je pech.

Verdiencapaciteit

De rechter houdt bij een verzoek tot wijziging rekening met alle inkomsten, die je redelijkerwijs kunt verwerven. Met andere woorden hij kijkt of jij in staat bent met jouw opleiding en werkervaring een nieuwe baan te krijgen op je oude salarisniveau. Dit heet de verdiencapaciteit.

Acceptatie

Als je na het ontslag een parttime baan accepteert of een baan, die beduidend minder betaalt, dan moet je hier wel goede redenen voor hebben. Is er geen geldige redenen, dan zal het wijzigingsverzoek worden afgewezen.

De transitievergoeding

De transitievergoeding, die je bij het ontslag ontvangt, wordt niet gezien als inkomen, maar speelt wel een belangrijke rol bij het krijgen van een alimentatieverlaging. Krijg je een flinke transitievergoeding en kom je vervolgens bij de rechter voor een verlaging van de alimentatie, dan kom je van een koude kermis thuis. De rechter zal je vragen om eerst de transitievergoeding op te maken, voordat er überhaupt naar een verlaging van de alimentatie wordt gekeken.

Hulp nodig?

Wil je weten of het in jouw geval zinvol is om actie te ondernemen en de alimentatie aan te passen? Onze medewerkers kunnen een goede inschatting maken van je kansen. Neem gerust vrijblijvend contact met ze op. Zij helpen je graag verder 0900-2456000 (40 cent p/m).